Nastrojowe (p)odejście

16 kwietnia 2009, 08:44

Nauka od dawna interesuje się wzajemnymi oddziaływaniami emocji i tożsamości, w tym tożsamości kulturowej. Wydawałoby się, że ta ostatnia jest odporna na wpływy zewnętrzne, w końcu przekazywanie z pokolenia na pokolenie mocno zakorzeniło ją w świadomości kolektywnej. Jednak nic bardziej mylnego...



Kiepski sen zwiększa ryzyko fibromialgii

21 listopada 2011, 18:39

U kobiet, zwłaszcza w średnim wieku i starszych, kiepskiej jakości sen wydaje się zwiększać ryzyko fibromialgii, czyli choroby charakteryzującej się uporczywymi bólami mięśniowo-stawowymi, a także bolesnością w tzw. punktach tkliwych (Arthritis & Rheumatism).


Grupa krwi 0 nie taka dobra przy ciężkim urazie

2 maja 2018, 12:18

Grupa krwi 0 wiąże się z wyższym ryzykiem zgonu w przypadku ciężkiego urazu.


Superdiament wystawiony na sprzedaż

5 października 2006, 13:18

Diament Lesotho Promise, największy odnaleziony w tym stuleciu, a 15. spośród wszystkich, jakie kiedykolwiek odkryto, został w Antwerpii wystawiony na sprzedaż.


Najbardziej porośnięta owca świata?

28 sierpnia 2014, 12:03

Peter i Nelly Hazellowie z Tasmanii znaleźli błąkającą się po ich ziemi zarośniętą owcę. Merynos ma na sobie ok. 25 kg wełny. Jeśli oszacowania się potwierdzą, Shaun pobije rekord należący od 2004 r. do nowozelandzkiego Shreka.


Kropla z poduszką powietrzną

27 kwietnia 2009, 10:07

Mając w głowie obraz kropli deszczu odbijających się od ziemi podczas ulewy, naukowcy sądzili, że drobiny wody rozbryzgują się, dotykając powierzchni gleby, ściany czy innych obiektów. Tymczasem okazało się, że dzieje się to, zanim kropla dotrze do przeszkody.


Niemoralna lewa półkula

1 grudnia 2011, 09:41

W myśleniu o niemoralnych kwestiach bierze udział przede wszystkim lewa półkula mózgu. Psycholodzy z kilku amerykańskich uczelni przygotowali serię 3 eksperymentów. W czasie gdy badanym prezentowano niemoralne scenariusze, mierzono przepływ krwi przez różne obszary (Frontiers in Evolutionary Neuroscience).


Peptydy z wołowiny blokują gorzki smak

16 maja 2018, 15:16

Peptydy powstałe z rozkładu białka mięsa wołowego blokują receptory goryczy (T2R4) na języku. Naukowcy mają nadzieję, że w przyszłości takie hydrolizaty enzymatyczne sprawią, że pewne pokarmy i leki będą postrzegane jako mniej gorzkie.


Szukasz zdjęcia? Podążaj za zapachem

17 października 2006, 11:57

Zespół prowadzony przez Stephena Brewstera z University of Glasgow opracował oprogramowanie i sprzęt, które pozwalają przypisać unikatowy zapach, np. świeżo ściętej trawy czy czekolady, do grupy zdjęć.


W czekoladowym imbryku można zaparzyć czystą herbatę

9 września 2014, 14:26

Czekoladowy imbryk jest na tyle wytrzymały, by pozwolić na 2-min zaparzanie herbaty przed jej rozlaniem do filiżanek.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy